kominek palenie

Jak prawidłowo palić w kominku?

Dom z kominkiem to marzenie wielu z nas. Ogień to symbol ciepła, rodziny. Dzięki niemu można nie tylko nagrzać pomieszczenie, w którym się znajduje, ale także skutecznie ogrzać cały budynek. To również dobra i niezwodna alternatywa dla tradycyjnego ogrzewania, np. na wypadek jego awarii. Jednak zbudowanie kominka to nie wszystko. Należy poświęcić chwilę swojej uwagi, by nauczyć się prawidłowo, tj. ekonomicznie i skutecznie palić w kominku. Jak to zrobić? Dzisiaj odpowiemy między innymi na to pytanie.

Jaki rodzaj drewna nadaje się do palenia w kominku?

Na początek powiedzmy sobie parę słów o rodzajach drewna opałowego. Dlaczego z punktu widzenia użytkownika kominka ważną umiejętnością, jaką warto nabyć, jest rozróżnianie gatunku drewna na opał. W zależności od poziomu jego wilgotności, gatunku proces palenia w kominku będzie różnie przebiegał. Sama sprawa wilgotności drewna jest o tyle istotna, że palenie mokrym drewnem jest niedozwolone i karalne podobnie jak palenie śmieci. Zanim przejdziemy zatem do techniki palenia w kominku, przypomnijmy, a dla niektórych z was powiedzmy sobie jaki rodzaj drewna sprawdzi się w kominku.

Na początek powiedzmy sobie od razu – do palenia w kominku lepiej nie używać drewna drzew iglastych. Do palenia w kominku idealnie sprawdzi się drewno liściaste twarde, takiej jak grab, dąb, buk, którego kaloryczność jest na wysokim poziomie lub ewentualnie lipa, czy też topola. Oczywiście niedozwolone jest palenie drewnem zanieczyszczonym, impregnowanym, lakierowanych czy też utwardzanym różnymi substancjami chemicznymi. Wilgotność drewna kominkowego nie może być wyższa niż 20%, dlatego o składowaniu drewna na sezon grzewczy lepiej pomyśleć wcześniej, niż tuż przed pierwszymi przymrozkami.

Jak efektywnie i ekonomicznie palić w kominku?

W zależności od rodzaju, modelu kominka sposób palenia w kominku będzie przebiegał podobnie, ale ilość zużytego drewna na dobę będzie się różnić. Chcąc wiedzieć, ile drewna należy włożyć do wkładu kominkowego, należy sprawdzić jaką moc nominalną kominka określił producent. Dla 3 kW i sugerowanym utrzymywaniu sprawności kominka na poziomie 75%, w ciągu godziny należy dostarczyć około 1 kg drewna (o wartości opałowej 4 kW). Dzięki temu utrzymana zostanie odpowiednia temperatura w komorze paleniska, czyli wymagane około 600 – 700oC. Jeśli kominek jest większy więcej drewna, należy „udostępnić” kominkowi w ciągu godziny palenia. Aby palenie przebiegało w sposób ekologiczny i ekonomiczny, należy zadbać o odpowiedni dopływ świeżego powietrza, dzięki czemu ograniczy się zarówno wydzielanie dymu, sadzy, jak i straty w drewnie wynikające z niecałkowitego jego spalenia, nieodpowiedniego dokładania świeżego paliwa. Należy dobierać tak ilość drewna na jeden wsad, aby nie musieć zamykać dopływu powietrza, celem zmniejszenia intensywności jego spalania.

Jak rozpalać w kominku, by było dobrze i tanio?

W przypadku kominków podobnie jak w przypadku kotłów centralnego ogrzewania ze względu na to, że są to tzw. paleniska górnego spalania (wylot spalin znajduje się „u góry” paleniska) zaleca się rozpalanie od góry i dokładanie do boku. Z tą różnicą, że o ile w kotłach grzewczych nie zaleca się częstego dokładania opału, w przypadku kominków jest ono wskazane, ale też i mało problemowe, ponieważ kominki „ma się pod ręką”.

Rozpalanie od góry polega na ułożeniu porcji opału na dnie paleniska w tzw. kratkę, na które kładzie się „porcję” drewna rozpałkowego, czyli 0,5 – 1,0 kg suchych szczapek drewna o przekroju około 2 – 3 cm oraz podpałkę w kostkach lub saszetkach. Tak przygotowaną rozpałkę podpala się, drzwiczki kominka zamyka, pamiętając o zostawieniu odpowiedniego dopływu powietrza. Aby dołożyć kolejną porcję opału, należy przesunąć żar w jedną stronę paleniska i dołożyć drewno obok (a nie jak to się błędnie praktykuje na) żaru, co pozwoli na spalanie drewna w jednym tempie w długim okresie i tym samym spore oszczędności na jego zużyciu dobowym.

Podobne wpisy